Pedagogisk dokumentatioen vad hur och varför


Vad är pedagogisk dokumentation? Slår man upp det i NE står det kortfattas så här:
dokumentation: sammanställning av skriftligt underlag  i en viss fråga och  pedagogik: vetande och metoder som tillämpas i uppfostran, undervisning och utbildning. För mig är det att jag samlar ihop mina iakttagelser från ett eller flera möten. I dessa möten finns någon form av undervisning, vilket egentligen finns i alla möten vare sig man vill eller ej.
Syftet med dokumentationen kan vara av många olika anledningar:

Ibland syns inte allt.....


  • Spara innehållet i undervisningen för eftervärlden
  • Material för reflektion
  • Planering av framtida undervisning
  • Betyg och bedömningssunderlag
  • Synliggöra vilka lärstilar som använts
  • Synliggöra det som inte syns vid första anblicken



Vidare står det i Skolverkets övergripande mål och riktlinjer, under ”elevernas ansvar och inflytande” att läraren ska tillsammans med eleverna planera och utvärdera undervisningen. Detta arbete underlättas av om jag på något sätt dokumenterat vad som gjorts och vad som hänt. Dokumentationen behöver självklart inte alltid vara en text utan kan mycket väl vara bilder och ljud .
Ett tydligt exempel på dokumentationens fördel finns i följande nedslag från verkligheten. Jag ombads att mycket kort skriftligt reflektera efter en och samma lektion varje vecka i 5-6 veckor. Frågorna efter varje lektion skulle ge kortfattade svar på vad fungerade, vad gick bra, vad kunde jag förbättra. Dessa små skrivelser sammanställdes efter periodens slut. Då kunde jag se vissa mönster som inte var synliga vid en reflektion direkt efter varje lektion.
Att följa upp en dokumentation kan vara bra, hålla den aktuell. Vi började ambitiöst att samla förslag, tips och idéer från våra EQ-dagar på vår skola. Detta för att följa upp, inspirera och ha färdiga bra lektionsupplägg. Svårigheten var inte att komma igång med dokumentationen utan att fortsätta kontinuerligt, få det att bli en naturlig del av skolarbetet i kollektiv skala.

Nyttan med dokumentationen uppenbar. En central fråga är hur detta görs på bästa sätt. Det bör vara tidseffektivt, lättillgängligt och så objektivt som möjligt. Hur mycket kringinformation som finns i en liten bild kunde vi läsa i boken ”den svårfångade reflektionen” kap 6 och 7.
I denna kurs hoppas jag få mer och varierande verktyg till dokumentationen